Egin tokia elikadura eta kontsumo jasangarriari Eguberrietan
Gabonak iristear ditugun honetan, bagara familian, lagunartean… mahai baten inguruan biltzen jarraitzen dugunak. Jatordu horietan, tokiko ekoizpenetik zein ekoizpen jasangarria sustatzen duten ekoizleengandik eratorritako elikagaiekin gure sukaldeak, ezkaratzak zein gastronomia-txokoak betetzeko hautua egiteko gonbita luzatu nahi dizuegu. Eta bide horretan, hainbat eskaintza prestatu ditugu zuentzat.
Lehenik, eta iaz hasitakoari jarraipena emanez, saski goxo bezain “eraldatzaileak” prestatu ditugu. Aurten, gainera, gure online dendatik erostea erabakitzen baduzue, etxean jasotzeko parada ere izango duzue (abenduaren 15etik hasita). Otzara horietan, denetariko produktuak aurki ditzakezue (bertakoak, agroekologikoak eta bidezko merkataritzakoak), eta merkaturatze-bide laburren filosofia oinarri hartuta, zuzenean ekoizleengandik (bestelako bitartekaririk gabe) jasotakoak dira, gainera. Geografia aintzat hartuta, eremu hurbilenetik -Gipuzkoatik- hasita, Arizia, Sakona-Komuntzo etxalde ekologikoa, Maisor, Ezkurtxerri, Ondare, Basatxerri, Agerreburu, Urruzola, Alkartasuna Kooperatiba, Eguzki-Leire, Mala Gissona eta Zarautz Beer Companyko produktuak daude. Nafarroatik, berriz, Josenea, La Casa del Aceite, El Alcaravan, Conservas Maria Jesus eta Conservas Iturri etxeak hautatu ditugu. Azken lauak, gainera, Errigora egitasmoko ekoizleak ere badirela gogoratzea ez dago soberan. Arabako ardo ekologikoa ere presente dago “Herrigoia” ardo beltz ekologikoa medio. Eta Bizkaiatik Olatukoop sareko gure kide den Boga kooperatibako garagardoek ere bere tokitxoa dute noski! Euskal Herritik kanpo Katalunia, Aragoi, Galizia, Burgos eta Gaztela-Mantxako ekoizleak daude presente.
Eta, beste berrikuntza bat ere badute aurtengoan saskiek: kalitatezko elikagaiekin mokadu goxoa prestatzeko errezeta bat edo bi gehitu ditugu. Makina bat osagai, beraz, tokiko garapenari, osasunari eta jasangarritasunari baietz esateko.
Bestetik, sukaldean aritzeko gogorik edo denborarik ez baduzue, gure sukaldean mimo handiz prestatutako platerak ere ez dira faltako. Gure urtebeteko ibilbidean gure mokaduez gozatu ahal izan duzuenok, badakizue zertaz ari garen. Kroketak, piper beteak, krepak eta pate begetalak, horiek gure proposamenak! Hori bai, eskaerak aldez aurretik egitea beharrezkoa izango da; zehazki, abenduaren 24erako eta 25erako eskariak egiteko azken eguna, abenduak 19, astelehena, izango da. Abenduaren 31erako eta urtarrilaren 1erako, abenduak 26, astelehena. Eta urtarrilaren 5erako, berriz, abenduak 31, larunbata.
Postrerako eskaintza ere ez dugu ahaztu nahi izan, eta, aurten Eguzki-Leirek prestatutako turroiak (txokolatezkoa, esnegain eta intxaurrezkoa, arrautz gorringozkoa, gogorra, biguna eta frutazkoa) eta espeltazko polboroiak aurkituko dituzue gure dendan. Zergatik? Bada apustu sendoa egiten dutelako ekoizten dituzten elikagaietan erabilitako lehengai guztiak ekologikoak izan daitezen, eta ahalik eta bertakoenak, hots, Euskal Herrikoak.